Puslespill er sunt - hjernetrim

Puslespill kan på overflaten virke som en nokså enkel og ukomplisert form for aktivitet. Du har 100, 500 eller 1000 brikker som på en eller annen måte skal finne sin rette plass. Verken mer eller mindre komplisert enn det. Men, skal vi tro forskning, så ligger det faktisk langt mer bak det å pusle et puslespill enn man kanskje skulle tro. Du bruker rett og slett en større del av hjernen enn man kanskje skulle tro og det kan faktisk hende at denne formen for hjernetrim er bra for deg. Hjernetrim er det som på fagspråket kalles kognitiv stimulering.  

Puslespill og demens 

Det er faktisk gjort en rekke studier som viser at det å legge puslespill, over tid, kan ha en positiv effekt på hjernen. En studie utført ved UC Berkeley i California, fant at mennesker uten symptomer på Alzheimer's, som jevnlig utførte kognitivt stimulerende aktiviteter gjennom livet, hadde mindre oppsamling av "beta-amyloid" - et protein som er selve kjennemerket på sykdommen. I en annen artikkel, som du kan lese her, vises det til en undersøkelse hvor 488 godt voksne mennesker utsatte tap av hukommelse som følge av aldring med 2,54 år. Denne gruppen med mennesker hadde løst kryssord jevnlig gjennom et langt liv og på denne måten trent hjernen regelmessig. Puslespill er, som nevnt tidligere i teksten, en kognitiv stimulering og kan derfor potensielt være en bidragsyter til å redusere sannsynligheten for demens eller eventuelt utsette sykdommen. 

Hvorfor er puslespill bra for barn?

Utover de fordelene som allerede er nevnt i teksten over, er kan det knyttes en rekke fordeler til det å la barnet ditt eksperimentere med puslespill fra ung alder. Blant annet vil det å la barnet jobbe med å legge brikker kunne ha en positiv effekt på øye-hånd koordinasjonen. Dette fordi de ved å legge til eller ta bort brikker, lærer forbindelsen mellom det øyet ser og hva hendene utfører. Samtidig vil barnet lære å ta logiske beslutninger basert på form og farge. Det fine med puslespill er at brikkene enten passer eller så passer de ikke - barnet kan ikke jukse. Sådan tvinges barnet til å tenke logisk for å finne riktig løsning. Puslespill kan også være en god måte å sosialisere sammen med barnet på. Velg gjerne et litt vanskelig motiv eller høyere antall brikker enn barnet normalt klarer alene. Da kan dere samarbeide om å komme frem til riktig løsning. 

 

Så... hva venter du på? Besøk vår nettbutikk


Eldre innlegg Nye innlegg


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de legges ut