Hvordan oppbevare puslespill

DIY Hvordan oppbevare puslespill Puslematte Puslespill Puslespill underlag

Se for deg scenarioet: Du har puslet i en god del timer på ditt puslespill med 1000 brikker som ligger på spisebordet. Du har kommet langt og er fornøyd med dagens innsats – du bestemmer deg for at nå er det nok for i dag. Det eneste problemet er at spisebordet nå er fullt av et halvferdig puslespill – brikkene ligger strødd. Du bestemmer deg for å prøve og rydde... men du kommer ikke langt før du skjønner at hvis du rydder nå, så ødelegger du hele systemet du har jobbet med. Puslespillet blir til slutt liggende, litt i veien for alt annet. 

Hva hvis jeg forteller deg at det finnes en løsning på dette kjente problemet..? Jo, det finnes noe som heter puslespillmatte eller puslespill underlag, som du bruker til oppbevaring av puslespill. Enda bedre er at det at du ganske enkelt kan lage din egen puslespillmatte, til godt under halve prisen av hva det koster i butikk. Med relativt få "ingredienser" og verktøy kan du få din egen "DIY-puslespillmatte" til oppbevaring av fremtidige puslespill. Klar for å komme i gang? Du trenger følgende:

Hvordan oppbevare puslespill

På bildet ser du: Målebånd, saks, hyssing eller tau, duk av filt og et papprør med dimensjonene 75x7,5 cm. 

Filtduken kjøper du ganske enkelt der du får tak i stoff. Jeg kjøpte min på "Rainbow Fashion" i Oslo, men de fleste butikker som selger stoff burde ha filt inne. Når du er i butikken ber du om å få en duk som er minst 70 cm bred, for å ha litt ekstra å jobbe med. Lengden bør helst være over 120 cm. Jeg betalte 60 kroner for denne duken. Du trenger selvsagt ikke å velge en kjedelig farge som svart, men det kan være praktisk med noe som ikke blander seg for mye med typiske farger som du finner i dine puslespill. 

Papprøret kan du få kjøpt på Staples eller andre steder hvor de selger kontorrekvisita. Spør etter "posthylse". Den jeg kjøpte kostet 33 kroner og var 75 cm lang og 7,5 cm i diameter. Du kan eventuelt gå for andre dimensjoner og tilpasse lengde. Det er verdt å merke seg at diameteren ikke burde være for stor (helst ikke over 10 cm). 

Etter en vellykket handletur, er neste steg å tilpasse filtduken.

hvordan oppbevare puslespill

Her må du tenke på én ting før du går løs med saksa: Hvor store puslespill pusler jeg? Dimensjonene til puslespill varierer med antall brikker. I mitt eksempel har jeg tatt utgangspunkt i at jeg hovedsakelig kommer til å pusle puslespill med 1000 brikker. Arctic Puzzles sine puslespill med 1000 brikker har størrelsen 70 (lengde) x 50 (bredde) cm. Du har med andre ord god plass i bredden hvis du holder duken rundt 70 cm bred. I lengden må du legge på litt ekstra for å ha litt ekstra stoff tilgjengelig når du ruller dette sammen. Jeg valgte å beholde duken 120 cm lang. Da har jeg rikelig med plass å boltre meg på. Etter å ha funnet riktig lengde, bretter du duken dobbelt og klipper. 

Sånn! Med det er du plutselig ferdig med å lage din første puslespillmatte. Resultatet burde se nogenlunde slik ut:

Hvordan oppbevare puslespill

I eksempelet over pusler jeg 500 brikker. Hver gang du er ferdig med å pusle, kan du enkelt rulle sammen motivet for så å kunne fortsette senere. Det er viktig at du ikke ruller duken for stramt, da vil du risikere å ødelegge brikkene. Det er en viss fare for at noen av brikkene vil flytte på seg eller at du må legge noen av brikkene på nytt, når du ruller duken ut igjen... men de ligger da ca. der de lå når du avsluttet og du kan med noen enkle justeringer være tilbake på samme spor som sist. 

Puslematte

Bruk hyssing til å sikre at puslespillmatten forblir opprullet under opp bevaring. Vipps så er du ferdig og for den nette sum av 93 kroner har du fått oppbevaring til ditt neste puslespill. Du kan selvsagt velge å kjøpe ferdig puslespill underlag i butikk, men da må du regne med å betale 200+ kroner... og du går glipp av en gylden mulighet til å friske opp i ferdighetene dine i kunst og håndverk.

Håper vi med dette har avverget situasjoner i hjemmet der noen har fått nok av bord dekket med puslespill ;)


Eldre innlegg Nye innlegg


  • Puzzle_sloth den ">

    Glemte og å si materialvalg har litt og si og. Selv bruker jeg bare tynn gardin, da de gir akkurat passe friksjon, kontra kommersielle produkter, som blir utslitt etter 10-12 puslespilø ;) så ta med brikker til stoffbutikken og prøv er mitt tips. Så holder både du og puslespillet seg lengre :D

  • Puzzle_sloth den ">

    Fargen på stoffet hsr faktisk noe å si. Har med hvordan man metter fargestavene i øyet. Så nøytral grå/beige er meget bra for å lettere kunne se fargenyanser. Sort blir som å være i et mørkt rom, pupillene utvider seg og det blir vanskelig å se lyse farger.

    Om jeg pusler puslespill med få farger, som for eksempel himmel eller klassiske malerier, har jeg alltid et hvitt ark i nærheten, for å “resette” øynene etter en stund. Du hsr kanskje merket at etter å ha forlatt puslespillet og sånkommet tilbake, så er det mye lettere. Det er fordi øynene slapper av på de fargene, og man ser variasjoner lettere :)


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de legges ut